Arxivar per gener, 2011

ONGs i crisi

Posted in Democracia, sistema financer on gener 20, 2011 by Alfons Banda

El nou any s’inicia  sota el signe de la crisi. Res de nou. Estem on estàvem. Inflar un globus porta un cert temps i algun esforç, l’explosió dura un instant, reparar-lo…és possible? Quan un infant infla un globus amb l’ambició de fer-lo més i més gran finalment aquest explota. No és probable la reparació del globus, ara ja un parrac de goma, però sí que es poden aprendre algunes coses. La primera que els globus tenen un límit, la segona que per conservar el globus cal respectar-ne els límits i la tercera que cal superar la frustració i seguir endavant sense globus. Però deixem el terreny metafòric. No podem reparar un sistema econòmic del qual n’hem superat els límits i que ha fracassat. És un suïcidi tornar a confiar en tots els que aconsellaven, i segueixen aconsellant, créixer sense nord ni aturador. La segona oportunitat que tenim no és la de reparar el sistema que ha fracassat, sinó la de canviar-lo, o reorientar-lo, per a la qual cosa cal canviar d’objectius. Tenim una segona oportunitat per a intentar una societat humana sòlida, és a dir cohesionada, seria, com a antònim de frívola, i modesta en les seves ambicions materials. Si l’ambició desenfrenada de guanys i riqueses ha conduït a la crisi, la reconstrucció social ha de ser guiada per la prioritat dels drets humans, polítics i socials, de la seguretat humana i de la pau. I els líders, intel·lectuals, socials i polítics, han de ser altres i diferents.

En aquest context de crisi, les ONGs veuran substancialment mermades les seves entrades per donacions provinents de grans empreses o per subvencions públiques concedides als seus projectes. Què passarà? Doncs quelcom de ben interessant: la continuïtat de moltes ONGs quedarà en mans dels ciutadans. Quin sentit té una ONG si no és la de ser un somni, convertit en projecte, de la societat civil? Els ciutadans sabran, malgrat la crisi, intensificar el seu suport a determinades ONGs per mantenir-les plenament operatives i ,alhora, aprofitaran les circumstàncies per abandonar aquelles que potser mai han significat gran cosa per a ningú.

Publicat a El Punt el 22/I/2011

Amb John Paul Lederach

Posted in Conflictes, cultura de pau on gener 3, 2011 by Alfons Banda

JA, JP Lederach i AB

El més important d’aquest post és la foto, però si voleu llegir un text…Va ser una sort poder passar uns dies de desembre en la companyia del John P. Lederach. Entre les coses agradables que la visita va propiciar en vull destacar aquesta esplèndida fotografia que va fer la Roser Cardona, membre de l’equip professional de la Fundació per la Pau. El John, al mig, està a punt de començar la seva xerrada sobre transformació de conflictes, concepte que aprofundeix i amplia els conceptes ja clàssics de prevenció i de resolució de conflictes. La sala, gràcies Comunicació Blanquerna!, amb un aforament de dues-centes persones és plena a vessar ( no és fàcil reunir aquest nombre de persones en una conferència ). El Jordi Armadans acaba de presentar la guia(1) de recursos per la pau i jo em disposo a fer la introducció del conferenciant; tasca fàcil i agraïda. Constructor de pau, acadèmic de gran nivell amb  presència constant sobre el terreny. Llibres i publicacions presents en els currículums internacionals. I tot fonamentat en un compromís i una coherència personals arrelats en una profunda espiritualitat il·luminadora. D’entre els seus llibres m’agraden especialment el que exposa un concepte tan sorprenent com és la imaginació moral (2), i també, està clar!, el llibre (3) sobre la noviolència a l’estat espanyol que va escriure quan vivia a Barcelona. Entén el català i parla bé el castellà, amb un ostensible accent centreamericà. De les converses d’aquests dies se’n derivarà probablement la reedició (ICIP?) del llibre citat sobre el pacifisme a l’estat espanyol així com la donació per part del John Paul de les cintes que recullen les entrevistes ( Gonzalo Arias, Pepe Beúnza, Lluís M. Xirinachs,…) en les que es basa l’obra. Però tornem a la foto i fixeu-vos com n’és d’ordenada. Evidentment el professor Lederach ocupa el centre i està perfectament enfocat mentre contempla la guia que el Jordi Armadans acaba de presentar ( encara té el micro obert). Crec que la lectura de la foto és clara: el John n’és el protagonista principal i el Jordi el segon. Un ocupa el centre, l’altre té la paraula. El tercer personatge,mut i allunyat, comença a estar desenfocat. La foto recull també un rigorós ordre d’edat, de pes (físic) i de convencionalisme en el vestir. Però el que més em captiva de la imatge és el dinamisme que suggereix: d’aquí a uns anys el tercer personatge haurà desaparegut o no estarà per fotos, el J.P. Lederach, en aquell moment professor emèrit, ocuparà el lloc lliure mentre que el Jordi ocuparà una posició principal. Això és fàcil de preveure, però…qui ocuparà el lloc que el Jordi haurà deixat?

(1)                           http://www.fundacioperlapau.org/publicacions/guia.pdf

(2) La imaginación moral. El arte y el alma de la construcción de la paz. 2007, Bakeaz. Colección Red Guernika

(3) Els anomenats pacifistes.La noviolència a l’estat espanyol. Ed. La Magrana. Barcelona 1983

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 139 other followers

%d bloggers like this: