Arxivar per març, 2011

També són jueus

Posted in Conflictes, Noviolència on març 15, 2011 by Alfons Banda

És prou coneguda la importància del suport de l’opinió pública nordamericana a la causa d’Israel. Dic la causa, no la política. Israel no actua al dictat de la Casa Blanca, però els desacords, sovint profunds, no alteren la intocable opció  per la causa d’Israel. En el fons i ha un fet estrany: Israel no és considerat un estat com els altres. Se’l té per un estat peculiar en fase permanent de supervivència  per al qual les lleis internacionals no tenen plena validesa. Fill d’una resolució de les Nacions Unides és, entre tots, l’estat que més frontalment n’incompleix les resolucions. És un estatut vergonyós però Israel hi compta, inconscient de com aquest suport acrític que tan desitja li va rossegant l’ànima. La violència també té efectes deleteris sobre qui l’exerceix. La principal amenaça per a Israel no ve dels seus enemics sinó de les seves obsessions i la de voler eliminar  totes les amenaces en crea de noves.

Per això és molt bona notícia, sobretot per a Israel, que el moviment jueu J Street hagi mostrat bona salut en la celebració de la seva segona conferència anual a Washington. J Street ( jstreet.org) vol ser “la llar política dels americans pro-Israel i pro-pau” i dóna veu a ciutadans americans, no exclusivament jueus, que donen suport a Israel com a pàtria jueva i també al dret dels palestins a un estat sobirà. “Dos estats veïns vivint en pau i seguretat”. Els objectius s’amplien fins a redefinir tota la política americana i israeliana per l’Orient Mitjà. L’enfoc, diuen, cal que sigui multilateral i els mitjans, el diàleg i la diplomàcia.

Gershon Baskin, jueu, copresident  amb Hanna Siniora, palestí, de l’IPCRI,  entitat que treballa, des de Jerusalem, per la pau, va assistir al congrés de J Street. Impressionat, diu en una crònica esplèndida publicada al Jerusalem Post ( www.jpost.com): “Em pregunto a mi mateix, per què no són aquí tots els jueus? Per què no  subscriuen tots els israelians els principis de J Street? Per què no podem reunir 2.000 israelians en un seminari intensiu de tres dies centrat en la justícia, la democràcia, la pau i la seguretat? Tenim molt a aprendre de J Street”.

Publicat a El Punt el 29/III/2011

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 139 other followers

%d bloggers like this: