Arxivar per abril, 2012

Brètols, webs i policia

Posted in cultura de pau, policia on abril 27, 2012 by Alfons Banda

Rebutjo la violència en totes les seves formes i fa molts anys que col·laboro, en la mesura de les meves modestes capacitats, en la implantació de la cultura de pau. Una cultura que té prioritats diferents de la cultura dominant. Una cultura que ha de fer possible l’eradicació de la violència com a instrument de canvi, o d’estabilitat!, políticosocial. Al capdavall és tot tan senzill com difícil, es tracta de substituir, a tots els nivells, el domini per la col·laboració. El domini demana força i aquesta cal que es transformi ben sovint en violència; la col·laboració demana respecte i el seu camí és el diàleg. A més a més la violència, contemplada de prop, em fa basarda i em repugna visceralment. I per si tot això fos poc soc molt conscient que  la meva edat comporta unes limitacions físiques que fan temible la proximitat de qualsevol aldarull. Sembla, en conseqüència amb tot l’anterior, que hauria d’agrair qualsevol esforç que la força pública fes per protegir-me de la violència. Doncs, no senyor, qualsevol no!  A la policia li exigeixo, en sóc accionista!, que empri uns mitjans que s’inclinin més per la col·laboració que no pas pel domini, que minimitzin la força i que maximitzin el respecte, una policia que es negui a usar mitjans desproporcionats  (pilotes de goma, per exemple) ,una policia que faci servir més la intel·ligència i menys les eines violentes. La intel·ligència no serveix per aturar un allau, però el pot evitar. I una policia que sigui molt conscient de quins registres activa en la ciutadania quan posa en pràctica artefactes tan dubtosos com la famosa web per a les delacions. Ja sap què està fent? Està ben assessorada? En farà també una de corruptes, una altra de receptors de sous inverosímils, una altra de titulars de comptes en paradisos fiscals,…? No perdem els nervis i recuperem la serenitat. També els responsables de la policia. I per als temps que venen recomano els clàssics més que no pas els tertulians. Vegeu, per exemple, Erich Fromm:“…tot és possible perquè hi va haver persones que gosaren dir no al poder que fos, en nom de la seva consciència i de la seva fe, (…) la seva evolució intel·lectual depengué de la seva capacitat de desobediència”.

 

Revoltes àrabs i noviolència

Posted in Conflictes, cultura de pau, Democracia, Noviolència on abril 12, 2012 by Alfons Banda

(notes per a una xerrada)

 En primer lloc vull assenyalar que, una vegada més, un procés d’enorme importància sociopolítica es produeix de manera inesperada. I això cal que ens faci pensar. Parlo de procés i no d’episodi. Que un episodi sigui inesperat no ens pot sorprendre. Els episodis poden ser provocats per un nombre reduït, fins i tot molt reduït, de persones i queden fora de l’àmbit de les previsions possibles. La seva importància pot ser alta, però la història no està feta d’episodis. Els processos, en canvi, exigeixen la confluència d’un gran nombre de voluntats  i moltes accions persistents en una mateixa direcció.  Un procés històric  per passar de la fase germinal a la fase emergent ha de vèncer la formidable resistència de  tendències inercials pesades que tendeixen a colonitzar el futur. Potser aquesta incapacitat prospectiva és una mesura de l’enorme blablabla inclòs en la nostra cultura acadèmica i comunicativa. Qui va predir la caiguda del món soviètic el 89? Qui va predir amb intencions preventives la crisi econòmica que amenaça amb devorar la societat socialdemòcrata del benestar? Ningú s’estranyaria del fet que en alguns països àrabs haguessin aparegut milícies sunnites, o xiïtes, o el que sigui, que haguessin intentat desplaçar el poder al seu favor. Però  qui esperava una revolta àrab, geogràficament generalitzada, noviolenta, 2.0, i amb participació femenina?

En segon lloc crec que és d’una enorme transcendència assenyalar el caràcter noviolent de les revoltes en el seu plantejament inicial. Les persones i les accions iniciadores del procés, les multituds congregades en places, els pronunciaments,…tot ha tingut un caràcter noviolent tot i que, després,  hi hagi hagut violència aquesta no ha partit mai dels iniciadors. A diferència de molts altres casos la iniciativa alliberadora no ha comptat amb la violència com a factor de transformació i això ha generat una gran onada de solidaritat, interior i exterior,  amb els revoltats. El fet és doblement significatiu i ben diferent del que va succeir amb l’onada descolonitzadora dels anys seixanta-setanta del segle passat. En aquell moment l’alliberament començava ben sovint amb les activitats d’ una organització armada, amb líders d’elit formats en molts casos a les universitats occidentals, i amb el recolzament de sectors de l’esquerra internacional, que no feia escarafalls a la violència com a factor transformador de la realitat sociopolítica. De fet, de retruc?, com a conseqüència?, també a Europa va ser el moment d’organitzacions armades que comptaven amb la violència com a palanca transformadora.

Respecte d’aquest caràcter noviolent crec que és oportú fer alguna reflexió. El refús de la violència com a eina de resolució de conflictes és un pas imprescindible per arribar a l’eradicació de la violència sociopolítica entesa com la  violència que és preparada i posada en pràctica per a l’obtenció de finalitats polítiques.  Però la noviolència va molt més enllà de l’absència de violència. La noviolència no és un mètode alternatiu a la violència per aconseguir els mateixos objectius. La noviolència no es proposa l’aniquilació de l’enemic sinó la seva transformació. Mitjançant la noviolència no podem pretendre objectius de domini sinó objectius de col·laboració, de la mateixa manera que amb la violència no podem pretendre arribar a la cooperació sinó al domini. Forma part del pensament noviolent que els objectius ja estan presents en el mitjans emprats per aconseguir-los i també que no està en la nostra ma escollir els objectius finals d’una transformació  sociopolítica però sí que podem escollir els mitjans emprats per impulsar-la. Potser el gran llegat de Gandhi, tan com un mètode de lluita per  a la transformació social, és la demostració de l’immens poder de la persona quan aquesta decideix créixer per dins i treballar cap a fora, enfortir-se un mateix per servir als altres. Gandhi ve a mostrar  que la capacitat de la persona per a transformar el món no té més límits que la seva força interior i la seva coherència. I John Paul Lederach, contemporani nostre, diu que ens cal confiança en el propi poder transformador. Lederach es fa una pregunta “senzilla i infinitament complexa”: “Com fer-ho per transcendir els cicles de violència quan encara estan presents? I ell mateix respon: cal imaginar respostes i iniciatives que, arrelades en els reptes del món real, siguin per naturalesa capaces d’elevar-se per damunt dels patrons destructius i fer néixer allò que encara no existeix. En relació a la construcció de la pau,  és la capacitat d’imaginar i generar respostes i iniciatives constructives que, arrelades en els reptes quotidians dels escenaris violents, transcendeixin i finalment trenquin les cadenes d’aquests patrons i cicles destructius. També reflexiona Lederach, en harmonia amb la tradició noviolenta, que cal tenir la capacitat d’imaginar una xarxa de relacions que inclogui els nostres enemics i esperança en la possibilitat d’emergència de qualitats inesperades en els sistemes socials.  No pensem pas que aquest són pensaments bonics. Estudis acadèmics recents mostren l’eficàcia de la resistència no armada. Dues politòlogues nord-americanes han dedicat una base de dades (323 campanyes estudiades entre 1900 i 2006) i un llibre a presentar la lògica estratègica de la lluita noviolenta i les raons de la seva eficàcia. Els resultats globals són indiscutibles: les campanyes noviolentes han proliferat durant el temps d’estudi i s’ha incrementat la seva taxa d’èxit, mentre que ha minvat progressivament les de les insurreccions violentes.

 

Un tercer aspecte que voldria fer notar és la creixent convicció en el poder de la gent. Ja fa molt de temps, eren els anys 80, Sean Mc Bride, cofundador d’Amnistia Internacional i Premi Nobel de la Pau, afirmava que “el poder amb més capacitat de provocar canvis substancials” és el poder de l’opinió pública. Concretament recordo haver-li sentit respondre a la pregunta, “i jo què hi puc fer?” d’un assistent a la seva conferència sobre la boja carrera d’armaments (1981) en plena guerra freda: “Vostè forma part del poder més formidable que existeix. Vostè forma part de l’opinió pública” Avui aquesta opinió compta amb els mitjans tecnològics per fer-se sentir ( veure p.e. la pàgina Israel love Iran  http://www.israelovesiran.com/ ). Ja no és cert allò que es podia dir abans: “la llibertat de premsa comença a partir dels milions necessaris per tenir un mitjà de comunicació” Avui aquest mitjà el portem tots a la butxaca i al tenim al damunt de l’escriptori.  D’això avui en diem empoderament. Aquest poder de la gent que se sent implicada és una esperança. Federico Mayor, l’ex-director general de la Unesco, que desenvolupa una intensa activitat al servei de la cultura de pau adverteix avui contra el “delicte de silenci”.  Perdrem si callem.

Resumeixo: el progressiu empoderament dels ciutadans i l’adopció d’estratègies noviolentes per a la consecució d’objectius sociopolítics anuncien una època de canvis profunds i deixen entreveure un camí progressiu d’eradicació de la violència sociopolítica.

UAB/ Alfons Banda (ICIP)/ 280312

 

 

 

Uns i altres

Posted in cultura de pau, Noviolència on abril 6, 2012 by Alfons Banda

Puc entendre, i fins i tot sentir-ne l’ardor

fins haver de lluitar per expulsar-lo, el ressentiment que neix de la compassió per les víctimes. Però em sento totalment estrany a l’odi sustentat per la ideologia i a la indiferència  homicida  dictada  pels interessos.

Hi ha persones que fan por perquè ens fan sentir l’alè de la bèstia, altres ens glacen el cor des d’una racionalitat implacable.

Tan uns com altres són promesa d’un futur indesitjable i anunci de desgràcia. Ni l’odi, ni l’interès poden fer-nos més humans. Sí que ens cal la més sòlida de les determinacions i el més alt  coratge  per deixar-nos guiar per la compassió i la misericòrdia pròpies dels nets de cor. I per posar l’altra galta, és a dir per insistir, per no abandonar, per tornar-hi, malgrat tot, una i altra vegada.

Bona Pasqua a tothom, fins i tot als uns i als altres ( germans al cap i a la fi).

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 139 other followers

%d bloggers like this: